Seksitaudit

Seksitauteja ovat kuppa, klamydia, tippuri, HIV-infektio, hepatiitti B ja C, sankkerit (myös LGV) sekä kondylooma ja genitaaliherpes.

➡️ Muistathan, että myös oireeton seksitauti tarttuu!

Jos sinulla on todettu jokin seksitauti ja epäilet tartuttaneesi sen eteenpäin, ota yhteyttä kumppaneihisi ja kehota hakeutumaan tutkimuksiin. Tiedon voi antaa myös hoitava lääkäri:  tärkeintä on, että myös seksikumppanisi tutkitaan ja tarvittaessa hoidetaan.

Seksitaudit jaetaan tartuntatautilain mukaan:

🔶yleisvaarallisiin (kuppa)
🔶valvottaviin (klamydia, tippuri, HIV-infektio, hepatiitti B ja C ja sankkerit sisältäen myös LGV:n) ja
🔶muihin (kondylooma ja genitaaliherpes).

Kuppa, klamydia, tippuri, HIV-infektio, hepatiitit B ja C sekä lymphogranuloma venereum (LGV) todetaan laboratorionäytteiden perusteella. Kondyloomat ja genitaaliherpes todetaan yleensä oireiden ja lääkärin tekemän tutkimuksen perusteella.

➡️ Seksitaudit tarttuvat suojaamattomassa seksissä sukupuolesta ja seksuaalisesta identiteetistä riippumatta.

Käytä kondomia, vulvallisten kondomia, suuseksisuojaa, kertakäyttöhanskoja.

KLAMYDIA

🔸Useimmiten oireeton: n. 50 % peniksillistä ja 70 % vulvallisista oireettomia.
🔸Oireita:  kirvely virtsatessa, tihentynyt virtsaamisen tarve, vuoto virtsaputkesta, lisääntynyt valkovuoto, yhdynnän jälkeinen verinen vuoto ja alavatsakivut – joskus tulehdusoireita peräsuolen alueella, nielussa ja silmässä.
🔸Itämisaika 10–14 vrk.
🔸 Näyte joko ensivirtsasta tai vanupuikolla virtsaputkesta, emättimestä, peräsuolesta tai nielusta tartuntatavasta riippuen.
🔸Hoidetaan antibiootilla.
🔸Hoitamaton klamydia saattaa johtaa lapsettomuuteen tai kohdunulkoiseen raskauteen.

TIPPURI

🔸Vain osalla tartunnan saaneista oireita: peniksillisillä kirvelyä, virtsaamistarpeen tihentymistä ja märkäistä vuotoa virtsaputkesta ja vulvallisilla virtsaamisvaivoja, lisääntynyttä valkovuotoa ja alavatsakipuja. Nielutartunnoissa esim. kirvelyä suussa ja kurkkukipua, peräsuolen infektiossa limaista vuotoa.
🔸Peniksillisillä itämisaika 1–5 vrk, vulvallisilla useimmiten 2–3 vkoa.
🔸Näyte ensivirtsasta tai vanupuikkonäytteenä tartuntatavasta riippuen virtsaputkesta, emättimestä, kohdunkaulakanavasta, nielusta tai peräsuolesta.
🔸Hoidetaan antibiootilla.

KUPPA

🔸Todetaan verestä vasta-ainetestin perusteella 3–4 vkon kuluttua tartunnasta.
🔸Eri vaiheita (primaari-, sekundaari-, latentti- ja tertiäärikuppa) sen mukaan, kuinka pitkä aika tartunnasta kulunut. Kuhunkin vaiheeseen liittyy erilaisia oireita. Voi olla myös oireeton.
🔸 Hoidetaan antibiootilla.

GENITAALIHERPES

🔸Ensi-infektion oireina sukuelinten iholla ja limakalvoilla pinnalliset, helposti rikkoutuvat rakkulat, haavaumat ja kipu virtsatessa.
🔸Yleisoireina kuumetta, päänsärkyä, huonovointisuutta ja nivustaipeiden imusolmukkeiden suurenemista. Oireet häviävät yleensä ilman hoitoa 2–3 vkossa.
🔸Itämisaika yleensä 4–7 pvää tartunnasta.
🔸Voidaan todeta rakkula- ja haavavaiheessa otetulla herpesviljelyllä, mutta pääsääntöisesti todetaan oireiden ja lääkärin tutkimuksen perusteella.
🔸Hoidetaan viruslääkkeillä. Eivät hävitä virusta elimistöstä, mutta nopeuttavat oireiden lievittymistä.
🔸Ei koskaan parane täysin, vaan se jää elimistöön, ja uusiutuu ajoittain.
🔸Estohoitoa (kesto yli 6 kk) kannattaa harkita, jos herpes on uusiutunut vuoden aikana 6 krt tai useammin.
🔸Vaikka genitaaliherpes voi olla täysin oireeton, virus saattaa tarttua. Kondomin/suuseksisuojan käyttö vähentää merkittävästi tarttumista, mutta ei täysin suojaa tartunnalta.

KONDYLOOMA

🔸Syylän kaltainen, kukkakaalimaisesti ulkoneva tai litteä kondylooma (visvasyylä). Pinta usein sileä tai luomimainen.
🔸Vulvallisilla tavallisimmin ulkosynnyttimissä, emättimen aukossa, välilihassa sekä joskus emättimessä ja kohdunnapukassa. Peniksellisillä esinahassa, terskassa, virtsaputkessa ja siittimen varressa. Kondyloomia voi olla myös peräaukon ympärillä ja peräaukossa.
🔸Aiheuttajana ihmisen papilloomavirus (HPV). Itämisaika tartunnasta oireisiin vaihtelee kuukausista vuosiin. Voi tarttua seksin lisäksi myös käsien välityksellä tai synnytyksen yhteydessä lapseen. Kondomi/suuseksisuoja ei täysin suojaa.
🔸Todetaan tutkimalla ulkoiset sukuelimet ja virtsaputken suu, tarvittaessa anaalikanava. Vulvallisille lisäksi gynekologinen tutkimus.
🔸Uusiutuminen on yleistä.
🔸Hoito useimmiten paikallisesti (liuos tai voide). Jos ko. hoito ei riittävää, tehdään vastaanotolla, jolloin vaihtoehtoja ovat nestetyppijäädytys (kryohoito), hiilidioksidilaser tai kirurgia.
🔸Ehkäisevä HPV-rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan. Rokotusohjelmassa rokotteen saavat maksutta 11–12-vuotiaat vulvalliset.

MUITA SEKSITEITSE TARTTUVIA TAUTEJA

TRICHOMONAS

🔸Vulvallisilla oireina yleensä pahanhajuista, kellertävää, runsasta, kuplivaa valkovuotoa ja kirvelyä virtsatessa.
🔸Peniksillisillä tauti usein oireeton. Itämisaika on 1–2 vkoa.
🔸Todetaan emättimen eritteen viljelytutkimuksessa tai kohdunkaulan irtosolunäytteestä (Papa-testi). Tautiin on lääkehoito ja kumppani(t) on hoidettava samanaikaisesti.

MYCOPLADMA GENITALIUM

🔸Oireena voi olla kirvelyä virtsatessa, mutta tartunta usein oireeton. Näyte kannattaa ottaa, jos peniksellisellä on pitkittynyt virtsaputken tulehdus tai vulvallisella märkäistä eritettä kohdunkaulakanavassa tai sisäsynnytintulehdus.
🔸Tartunta todetaan virtsa- tai limakalvonäytteestä. Hoidetaan antibiootilla. Seksikumppani(t) kannattaa hoitaa samanaikaisesti.

LYMPHOGRANULOMA VENEREUM (LGV)

🔸Harvinaista LGV:tä esiintyy Euroopassa ja Pohjoismaissa lähes yksinomaan peniksellisillä, joilla on ollut seksiä peniksellisten kanssa. LGV voi aiheuttaa peräsuolen tulehdusta. Oireita limainen tai verinen vuoto peräsuolesta ja kipu. LGV voi olla myös vähäoireinen tai oireeton. Itämisaika 3–12 vrk.
🔸Todetaan laboratoriokokeilla ja hoidetaan antibiootilla.

BAKTEERIVAGINOOSI

Saattaa tarttua vulvallisten välisessä seksissä.

Lähde: Terveyskirjasto

HUOM! Tieto ja käytännöt muuttuvat, joten tarkistathan aina kulloisenkin ajankohtaisen tiedon Terveyskirjastosta tai omalta terveysasemaltasi.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s