Sisäistetty homo-, bi- ja transfobia

Sisäistetty homo-, bi- ja transfobia johtuu yhteiskunnan heterocisnormatiivisista asenteista ja rakenteista, jotka loukkaavat sateenkaari-ihmisten ihmisoikeuksia ja mahdollisuuksia elää omana itsenä.

Sisäistetty fobia saa sateenkaari-ihmisen kääntymään itseään ja toisia sateenkaari-ihmisiä vastaan. Yleensä tämä ilmenee esim. toisten arvosteluna tai siten, että yrittää elää mahdollisimman ns. yhteiskunnallisesti ”hyväksyttävän” heterocismuotin mukaisesti. Tämä on vahingollista paitsi vähemmistöön kuuluville myös enemmistöihmisille. Ahtaat muotit lisäävät kaikkien pahoinvointia ja mahdollisuuksia elää omana itsenä.

Sisäistetty fobia näkyy sateenkaariyhteisön sisällä esimerkiksi somessa ja mediassa siten, että jonkin yhteisön jäsenen ilmaisua, kirjoituksia, sanoja arvostellaan ja yritetään siten vaikuttaa siihen, että yhteisön jäsenet ”sulautuisivat” yhteen, jotta enemmistö hyväksyisi heidät ”helpommin”. Enemmistön vuosisatoja kestänyt syrjintä, henkinen väkivalta ja pelko siirtyy siten yhteisön sisälle.

Sisäistetty fobia saa jo etukäteen pelkäämään syrjntää ja lisää siten vähemmistöstressiä. Tämä vaikuttaa kaikkiin elämän alueisiin, mahdollisiin ihmissuhteisiin, minäkuvaan ja identiteetin kehittymiseen.

Vähemmistöstressi tarkoittaa kroonista stressitilaa, joka syntyy muun muassa ympäröivän yhteiskunnan sukupuoli- ja hetero-oletuksista, erilaisuuden tunteista, toiseuden kokemuksesta, sosiaalisesta leimautumisesta sekä kiusatuksi tulemisen ja väkivallan kokemuksista. Tällä tarkoitetaan yksilön pitkäaikaista sosiaalista ja sisäistä painetta vähemmistöryhmään kuulumisen takia. Vähemmistöstressi voi vaikuttaa kielteisesti sekä fyysiseen että psyykkiseen terveyteen ja hyvinvointiin. (Lähde: Seta)

Vähemmistöstressiä voi tuntea, vaikka ei itse kohtaisi suoraa syrjintää. Tietoisuus yhteiskunnan ja lainsäädännön mahdollistavista syrjivistä rakenteista, ihmisten asenteista ja vähemmistön epätasa-arvoisesta asemasta aiheuttaa turvattomuuden tunnetta. Sekä epäsuora että suora syrjintä vaikuttavat vähemmistöjen fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin. 

Sisäistettyyn fobiaan ja vähemmistöstressiin vaikuttaminen on enemmistön vastuulla. Yhteiskunnan rakenteiden  ja asenteiden muuttaminen vähemmistöille turvallisiksi ja yhdenvertaisiksi antaa tilaa ihan kaikille elää omana itsenään ilman pelkoa ja syrjintää.

Jos kuulut valkoiseen vammattomaan hetero-cis [E]nemmistöön ole [L]iittolainen vähemmistöille ja käytä [E]nemmistöasemaasi nostaaksesi ja voimaannuttaaksesi moninaisten sateenkaari-ihmisten ääntä.

Enemmistöön kuuluvana voit toimia liittolaisena.

1) Nostaa esiin vähemmistöjen tilannetta omissa somealustoissa, verkostoissa, läheisissä ihmissuhteissa jne.

2) Puuttua aktiivisesti havaitsemaansa syrjintään ja epäasialliseen käytökseen.

3) Opiskella ja kouluttautua, jotta koulutusvastuu ei ole vain vähemmistöjen harteilla.

4) Lahjoittaa vähemmistöjen hyväksi tehtävään työhön.

5) Huolehtia, että oma vapaa-ajan ja työ-/opiskeluympäristö noudattaa turvallisen tilan periaatteita.

6) Osoittaa sanoin ja teoin vähemmistöön kuuluvalle, että seisoo vierellä ja tukee eikä jätä yksin. Muutos lähtee yhteisöllisestä halusta saada kaikille tasa-arvoiset ja yhdenvertaiset ihmisoikeudet.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s