TDOV (2022) Transnäkyvyyden päivä ja ei-binääristen kaiken kattava näkymättömyys

31.3. on Transgender Day Of Visibility (TDOV) eli transnäkyvyyden päivä. Transnäkyvyyden päivänä mm. nostetaan esiin transihmisiä, transihmisille kuuluvia ihmisoikeuksia ja oikeuksissa olevia puutteita. TDOV:n tulisi edustaa representaation ja näkyvyyden tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. 

Itselleni ei-binäärisenä ihmisenä TDOV on toistaiseksi satuttava ja uuvuttava päivä. TDOV tuo näkyväksi lähinnä binääriset transihmiset. Sama ilmiö toistuu transihmisten muistopäivänä ja Priden aikaan. Binääriset transihmiset ovat ylipäätään näkyvyyden ja yhteiskunnallisen aseman suhteen paremmassa asemassa kuin ei-binääriset. Tämä ei johdu binäärisistä transihmisistä vaan siitä, että yhteiskunta on rakennettu binäärisesti. Tämän lisäksi itse transprosessi on binäärinen. Palvelut ja järjestelmät on suunniteltu binäärisesti.

On uuvuttavaa ja vähemmistöstressiä ylläpitävää olla vähemmistönkin vähemmistössä. Uuvuttavaa siksi, että tarvitsemme erityisesti enemmistöön kuuluvien tukea ja liittolaisuutta, jotta koulutusvastuu ei ole meidän vähemmistöjen harteilla kaiken syrjinnän ja näkymättömyyden lisäksi. Vähemmistöstressiä lisäävää siksi, että hiljaisuus ja näkymättömyys ylläpitävät syrjintää, joten vähemmistöön kuuluvana moni meistä alkaa jo ennakoimaan tulevia tapaamisia, tilanteita, media-artikkeleita ym.

➡️ Tuleeko taas vastaan syrjintää, epäasiallista kieltä, henkistä väkivaltaa tai mahdollisesti onko fyysisen väkivallan uhkaa.

💛Kuka puhuu meidän puolestamme?

🤍Kuka edistää meidän ihmisoikeuksiamme?

💜Kuka tuo näkymättömän näkyväksi?

🖤Kuka edistää binääristen rakenteiden murtamista?


Pääasiassa me ei-binääriset ihmiset itse. Meitä on tilastollisesti joka 25s. Meillä ei ole turvallista tilaa näkyä, puhua ja elää. Me kohtaamme jatkuvaa syrjintää kaikilla yhteiskunnan tasoilla. Me elämme 24/7 vähemmistöstressissä.

➡️”En minä ei-binäärisenä toivo erityisoikeuksia. Toivon yhdenvertaisia ja tasa-arvoisia oikeuksia binääristen ihmisten kanssa.”

💭Tämä oli syvin toiveeni, kun 2 vuotta sitten uskalsin tulla ulos kaapista omassa sukupuolessani. Tämä on syvin toiveeni yhä.

➡️Jos haluat olla liittolainen ja tuki: lue ei-binäärisyydestä, kuuntele meitä ja näe meidän moninaisuus.  Älä oleta, että me olemme ilmaisia koulutusautomaatteja.

💬Voit aloittaa vaikka tämän postauksen lukuvinkeistä. 

Itselleni vähemmistöstressin kanssa elämistä helpottaa vertaistuki💜.

➡️HUOM 1: Kaikki ei-binääriset eivät identifioidu transihmisyyden alle. Älä oleta sitäkään.
➡️ HUOM 2: Älä oleta kenenkään sukupuolta.


Vuoden 2021 TDOV tekstini:

Aiempia kirjoituksiani ei-binäärisyydestä ja vähemmistöstressistä:


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s