Ei-binääristen representaatio suomalaisessa mediassa ja työelämässä

Lyhyesti sanottuna: sitä ei ole.

Audiovisual Producers Finland APFI julkaisi vuonna 2019 Milja Niemisen opinnäytetyöhön liittyvän tilaston vähemmistöjen osuudesta kaikista roolihahmoista suomalaisessa tv- ja elokuvamaailmassa.

➡️ Hahmoista 90,6 % oli valkoisia cissukupuolisia vammattomia heteroita.

6,3 % BIPOC hahmoja

2,3 % seksuaalivähemmistöhahmoja

0.07 % sukupuolivähemmistöhahmoja

0,4 % vammaisia hahmoja

Tilastotutkimuksesta kävi ilmi myös, että suurimmalla osalla vähemmistöhahmoista ei ollut merkittäviä rooleja eli heillä oli vain vähän vuorosanoja tai kohtauksia. Lisäksi roolit oli esitetty stereotypioita vahvistavasti.

➡️ Lasten ja nuorten kasvulle ja kehitykselle on merkityksellistä, että he voivat löytää samastuttavia kohteita ja ihmisiä ympäröivästä maailmasta, mediasta, oppikirjoista jne. Esikuvilla ja samastumiskohteilla on merkitystä myös aikuisien sateenkaari-ihmisten elämässä.

Itse olen elänyt lapsuuteni ja nuoruuteni aikana jolloin homoseksuaalisuus oli vasta poistunut rikoslaista ja poistui mielenterveysdiagnooseista. Kehoituskielto poistui ja yhdenvertaisuuslaki tuli voimaan vasta kun olin jo aikuinen. Sukupuolivähemmistöjen representaatio on ollut koko lapsuuteni, nuoruuteni ja pitkälle aikuisuuteen olematon. Ja silloin, kun sukupuolivähemmistöt ovat olleet esillä mediassa, teatterissa, elokuvissa jne. ovat he olleet naurun- ja pilkan aiheita. Ei-binäärisistä sukupuolivähemmistöistä kuulin ensimmäisen kerran edes nimeltä vasta reilusti yli 30-vuotiaana.

Sukupuolivähemmistöjä on maailman ihmisistä 5-15 % tilastointitavasta riippuen. Muunsukupuolisia on länsimaisista ihmisistä 4 % eli joka 25s. Siksi on merkityksellistä millaista kuvastoa media tuottaa. On merkityksellistä keille asiantuntijoille annetaan mediatilaa puhua sukupuolivähemmistöjen asioista. Suomesta löytyy eri alojen ja aiheiden asiantuntijoita, jotka ovat eri sukupuolivähemmistöihin kuuluvia. Missä on mediatila heille? Missä ovat ei-binääriset tilastokyselyissä, lehtien kansissa, asiantuntijapuheenvuoroissa, haastatteluissa, eri alojen edustajina ja suomenkielisessä wikipediassa?

Se, että transsukupuolisia on 0,07 % roolihahmoista tv- ja elokuvamaailman hahmoista tarkoittaa, että tuohon osuuteen ei mahdu koko transihmisyyden moninaisuus ja esim. ei-binääristen osuus on lähellä 0 %.

Miksi kirjoitan tästä? 

Siksi, koska representaatiolla ja roolimalleilla on merkitystä oman identiteetin vahvistumisen, validoinnin ja näkyväksi tekemisen kannalta. Representaatiolla on merkitystä myös syrjinnän ja häirinnän ehkäisemiseksi.

Ei-binääriset ovat heikommassa yhteiskunnallisessa asemassa, koska meitä ei juridisesti ole olemassa. Ei-binääristen ihmisoikeudet eivät saa unohtua, vaan ne on otettava mukaan tulevaisuuden lakien kokonaisuudistuksiin. On aika muuttaa koko lainsäädäntöä niin, että tulemme nähdyksi ja kuulluksi.

Olemme olemassa.

Katselusuositus transihmisten representaatioon liittyen: Disclosure – dokumentti.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s