Oletko miettinyt, miten reagoisit, jos joku ilmaisisi sinulle, että se mitä puhut, mitä ilmaisuja käytät tai miten toimit on syrjivää, toiseuttavaa ja loukkaavaa?
Mitä etuoikeutetummassa yhteiskunnallisessa asemassa olet, sitä todennäköisempää on, että jossain vaiheessa (joko usein tai harvakseltaan) käytät kieltä, joka syrjii ja toiseuttaa tai toimit syrjivästi ja toiseuttavasti. Länsimaisessa yhteiskunnassa eniten etuoikeuksia on valkoisilla, vammattomilla hetero cisihmisillä – erityisesti valkoisilla, vammattomilla hetero cismiehillä.
💬 Tekeekö mielesi protestoida ja sanoa, että sinä ainakaan et ole rasistinen, ableistinen, homo-, bi- ja transfobinen tai misogyninen?
💬 Tekeekö mielesi kertoa, että sinulla on homo työkaveri, maahanmuuttajataustainen ystävä tai vammainen perheenjäsen?
💬 Tekeekö mielesi muistuttaa, että olet sivistynyt / kouluttautunut ja kannatat ihmisten tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta?
💬 Tekeekö mielesi ilmaista, että et ole paha ihminen?
📍Nämä asiat eivät toisiaan poissulkevia.
📍Suurimmalla osalla meistä on kyse sukupolvesta toiseen kasvatuksen ja opittujen mallien kautta omaksutuista tavoista.
📍Kyse on rakenteellisista koko elämän kattavista asenteista ja toimintatavoista, joita ei itse edes välttämättä ymmärrä tai huomaa, ellei niihin tietoisesti kiinnitä huomiota.
Todella harvoin on kyse siitä, että joku tahallaan ja tietoisesti olisi rasisti, ableisti, misogyninen tai homo-, bi- ja transfobinen. Kyseessä ei ole pääsääntöisesti ihmisten pahuus – vaan tietämättömyys ja ymmärtämättömyys.
Usein syy puolustautumiselle ja hyökkäämiselle on häpeän tunne, joka nousee, kun tulee korjatuksi. Häpeä saa myös ihmisen kääntymään korjaajaa vastaan ja vähättelemään esiin nostettua asiaa.
➡️ Se, että sinua korjataan on lahja, ei häpeän aihe.
Ratkaisuna, jos sinua korjataan, ei siis tulisi olla puolustuskannalle meneminen, aggressio tai asian vähättely. Kukaan etuoikeutetussa asemassa oleva ei voi määritellä sitä, onko jokin puhe tai toiminta syrjäyttävää, toiseuttavaa tai syrjivää. Ainoastaan syrjitymmässä yhteiskunnallisessa asemassa olevat ja marginalisoidut ihmiset voivat sen kertoa ja määritellä.
➡️ Vaikka tarkoittaisit hyvää, voit silti aiheuttaa sanoillasi ja teoillasi pahaa.
➡️ Tarkoitus ei määritä lopputulosta ja tekojen tai sanojen vaikutusta.
Sinun ei myöskään tule kaataa omaa tunnetyötäsi korjaajan kannettavaksi. Se, että selität, pyytelet useita kertoja anteeksi ja kerrot miten valtavan paljon sinua ahdistaa, kun nyt yhtäkkiä näet syrjinnän ja toiseuttamisen vain pahentaa asiaa. Tilanne saattaa olla sinulle uusi ja tunteikas, mutta muistathan, että se usein on arkipäivää sinua korjaavalle ihmiselle. Hän ei tarvitse muistutusta syrjinnän ja toiseuttamisen vaikutuksista. Sinä olet todennäköisesti mones tuhannes tai vähintään mones sadas ihminen, jota hän on joutunut korjaamaan.
Miten sitten olisi hyvä reagoida, jotta tilanteessa päästäisiin siihen, että tapahtuisi aitoa asennemuutosta kohti tasa-arvoisempaa ja yhdenvertaismpaa yhteiskuntaa?
💬 Kiitos, että korjasit toimintaani (tai puhettani).
💬 Anteeksi, että toimin (tai puhuin) syrjivästi.
💬 Toimin toisin tästä lähtien.
Tämän postauksen asiat koskevat meitä kaikkia: sinua ja minua – ihan jokaista ihmistä. Kukaan ei ole täydellisen yhdenvertaisesti ja tasa-arvoisesti puhuva ja toimiva. Jokaisella meillä opittuja ja sisäistettyjä asenteita ja tapoja, joita emme tiedosta ja huomaa, ellei meitä niistä korjata.
Elämä on jatkuvaa oppimista. Oppiminen on välttämätöntä, jotta voimme muuttua ja muuttaa yhteiskuntaa kaikille turvalliseksi, esteettömäksi ja saavutettavaksi. Olen itse samalla oppimisen polulla ja opin joka päivä jotain uutta.