IDAHOBIT 2021

IDAHOBIT (International Day Against Homophobia, Biphobia, (Intersexphobia) & Transphobia) on kansainvälinen homo- ja biseksuaaleihin sekä inter- ja transsukupuolisiin kohdistuvan fobian vastaisuuden vuosipäivä. Teemapäivää vietetään 17.5. ja sitä vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 2005. Intersukupuolisuus on suluissa, koska se ei virallistetusti ole maailmanlaajuisessa nimessä, mutta se on mukana päivän lyhenteessä.

17.5.1990 on päivä, jolloin WHO poisti homoseksuaalisuuden mielenterveysdiagnooseista. IDAHOBIT-päivänä tuodaan maailman laajuisesti tietoisuuteen sateenkaari-ihmisten ihmisoikeuksia ja miten sateenkaari-ihmisiä syrjitään, uhataan ja tapetaan identiteettinsä vuoksi. 68 maassa homoseksuaalisuus on edelleen rikos ja 6 maassa siitä voi saada kuolemantuomion. Joissain maissa siitä rangaistaan sakolla, raipaniskuilla, vankilatuomiolla tai maasta karkoituksella. Joissain maissa homoseksuaakisuus oikeuttaa kunniamurhaan.

ILGA Europe julkaisee vuosittain 17.5. raportin, jossa kerrotaan mm. sateenkaari-ihmisten kohtaaman syrjinnän ja ihmisoikeusloukkauksien tilanteesta eri Euroopan maissa. Tulen julkaisemaan sometileilläni raportin tuloksia luettuani uusimman raportin.

May17org vuoden 2021 teemana on “Together Resisting Supporting Healing”. May17org kokoaa sivuilleen mm. uutisia liittyen sateenkaari-ihmisten tilanteeseen ja tietoa maailmanlaajuisista may17 tapahtumista. May17 sivustolla löytyvät myös vuosiraportit #idahobit-päivään liittyen.

Homo-, bi-, inter(sukupuolisuus)- ja transfobia tarkoittavat vihaa, pelkoa, inhoa tai vastenmielisyyttä näitä identiteettejä kohtaan. Fobinen käyttäytyminen voi ilmetä mitätöintinä, vähättelynä, poissulkemisena, häirintänä tai syrjintänä. Nämä ovat rinnastettavissa seksismin ja rasismin kaltaisiin ilmiöihin. (lähde: Seta)


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s