Pride tuo toivoa ja avartaa maailmaa

Minulle Pride merkitsee yhteenkuuluvuutta, tasa-arvon edistämistä, yhdenvertaisten oikeuksien ajamista, moninaista ja turvallista suurta perhettä, joka elää yhdessä 365 päivää vuodessa. Pride ei ole vain juhla tai viikon mittainen tapahtumia täynnä oleva kannanotto. Pride on yhteisö – turvallinen tila, jossa voi olla oma itsensä.

Maailmanlaajuinen korona-pandemia poikkeusoloineen ja lockdowneineen on tuonut entistä voimaakkaammin näkyväksi yhteisön merkityksen vähemmistöille. Kun ei voi tavata ja kokoontua, jää jotain merkityksellistä ja kannattelevaa puuttumaan.

Itse kaipaan juuri fyysistä yhteyttä valittuun pride-perheeseen, joka on minulle läheinen ja tärkeä. Kaipaan rakkaudellista yhteenkuuluvuuden tunnetta marssilla. Iloista puheensorinaa ja hymyjä piknikillä. Eloa ja iloa bileissä. Olen onnellinen, että olen saanut kokea noita tunteita viime ja tänä koronavuonna sekä yksittäisissä kohtaamisissa kasvotusten että somessa. Pride elää vahvana meissä ja minussa.

Pride on ollut itselleni turvaverkko jo silloin, kun en vielä uskaltanut tulla ulos kaapista, ja pelkäsin, että läheiset hylkäävät minut tai joudun helvettiin. Puolustin sateenkaari-ihmisten oikeuksia, vaikka en uskaltanut puolustaa omaa oikeuttani olla olemassa omana itsenäni.

Siksi halusin vuosina 2019 ja 2020 olla julkisesti osa Helsinki Pride-viikkoa ja -kuukautta. Siksi, että siellä ruudun takana saattaa olla lukemassa tätä tekstiä joku, joka ei tällä hetkellä uskalla avoimesti olla oma itsensä pelon, uhan tai oman identiteetin pohdinnan aiheuttaman kipuilun takia.

Muista: Olet tärkeä. Olet ihana. Olet juuri sellainen kuin olet, ja sellaisena yhtä oikeutettu juhlimaan Pridea hiljaa sydämessäsi. Et ole yksin. Meitä on useita turvaverkkonasi. Turvaverkkona nimeltä Pride.

Omaa sukupuoli- ja seksuaali-identiteettiä voi pohtia yhdessä mm. alla olevien toimijoiden kanssa:
Seta
Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus
Trasek
Transyhdistys
Transperheet
Sateenkaariperheet
Sinuiksi
Väestöliitto
Sexpo


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s