Sateenkaari-ihmisten kohtaama väkivalta ja häirintä

Kuulun seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön ja olen kohdannut sekä häirintää että väkivaltaa. Kuitenkin vasta kaapista tultuani todella ymmärsin, miten yleistä sateenkaari-ihmisten kohtaama häirintä, syrjintä ja väkivalta Suomessa on. Kaapissa ollessani asia ei tullut itselleni samalla tavalla näkyväksi kuin nyt avoimesti lesbona muunsukupuolisena. Olin elänyt valheellisessa turvallisuuskuplassa ja luullut, että Suomi olisi sateenkaari-ihmisille suht turvallinen maa. Onhan meillä yhdenvertaisuuslaki ja -valtuutettukin. Huomasin pian, miten väärässä olinkaan.

Kaapista tultuani havahduin ensimmäiseksi some- ja nettivihan yleisyyteen. En ollut aiemmin lukenut kommenttiosioita, mutta ryhdyttyäni itse avoimesti ja aktiivisesti ajamaan sateenkaari-ihmisten yhdenvertaisuusasioita aloin lukemaan laajemmin kommentteja – niiden vihamielisyys, uhkailu, vähättely ja asioille naureskelu järkytti. Järkyttää yhä, mutta nykyisin vältän oman hyvinvointini vuoksi kommenttiketjuja. Sen sijaan keskityn tuomaan epäkohtia ja ihmisoikeusasioita esiin käymällä keskustelua, välittämällä tutkittua tietoa ja jakamalla kokemuksia. Kaapista tultuani aloin myös saamaan viha- ja häirintäviestejä, joiden tarkoituksena on hiljentää. Keskustelen mielelläni asioista, mutta epäasiallista ja syrjivää käytöstä en hyväksy – en itseeni enkä muihin kohdistuen. Estot ja deletoinnit ovat itselläni arkipäivää, jotta oma someni pysyy turvallisena tilana.

Olen kohdannut pelottelua ja väkivaltaista kohtelua. Kulkiessani käsikädessä, halatessani tai suukotellessani kumppaniani olen saanut ja saan osakseni vihamielisiä katseita, huutelua, häirintää ja uhkailua. Minua on myös tönitty ja potkittu kantapäilleni tarkoituksella ja homoteltu samalla.

THL:n mukaan Huolestuttavan pieni osa sateenkaari-ihmisistä raportoi kokemastaan häirinnästä tai viharikoksen kohteeksi joutumisesta (koska eivät usko siitä olevan apua). Näin on ollut myös omalla kohdallani. Asia vaatii proaktiivisia toimia viranomaisilta. Tarvitaan esimerkiksi viestintää siitä, mitä häirintä ja viharikollisuus on ja miten siitä voi ilmoittaa. Erityisesti poliisin olisi tärkeää vahvistaa osaamistaan sateenkaari-ihmisten kohtaamisessa ja tukemisessa.

Tilastot paljastavat sateenkaari-ihmisiin kohdistuvan väkivallan ja häirinnän yleisyyden. Olen koonnut tähän muutamia esimerkkejä.

THL:

⚠️70 % sateenkaarinuorista on kokenut ahdistelua ja syrjintää.

⚠️25 % seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvista yläkoululaisista kokee kotonaan fyysistä väkivaltaa.

⚠️Yli 40 % vähemmistöihin kuuluvista nuorista kokee kotonaan myös henkistä väkivaltaa.

⚠️Seksuaalivähemmistöihin kuuluvat nuoret kokevat terveydentilansa huonommaksi kuin heteronuoret. Pojista 32-34 % arvioi terveydentilansa keskinkertaiseksi tai huonoksi, tytöistä näin teki useampi 44-45 %. Heteronuorilla lukemat vaihtelivat koulutusasteesta riippuen mutta oli keskimäärin noin puolet pienempi.

⚠️Ahdistuneisuusoireilu oli seksuaalivähemmistöihin kuuluvilla nuorilla moninkertaisesti yleisempää ja he olivat useammin ilman läheisiä ystäviä kuin heteronuoret.

Euroopan perusoikeusviraston kysely:

⚠️Yli 1/3 sateenkaari-ihmisistä on kokenut syrjintää ja häirintää viimeisen vuoden aikana.

Vain 16 % on ilmoittanut kokemastaan fyysisestä tai seksuaalisesta väkivallasta viranomaisille.

⚠️Nuorista, 15–17-vuotiaista, yli puolet on kohdannut sateenkaarivihamielistä kommentointia tai käytöstä koulussa.

⚠️60 % sateenkaari-ihmisistä on epäröinyt pitää kumppania kädestä julkisesti häirinnän pelossa.

⚠️40 % on kokenut häirintää identiteettinsä vuoksi viimeisen vuoden sisällä.

⚠️20 % transihmisistä ja intersukupuolisista on kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa, mikä on 2 kertaa useammin kuin muut vastaajaryhmät.

⚠️20 % sateenkaari-ihmisistä on kohdannut syrjintää työelämässä.

⚠️1/3 on kohdannut syrjintää mennessään ulos syömään, juomaan tai seurustelemaan.

Aktiivista työtä yhdenvertaisuuden eteen on vielä yhteiskunnan eri alueilla paljon jäljellä. Tarvitsemme enemmistön tukea, syrjinnän ja ahdistelun mahdollistavien rakenteiden muutosta sekä inklusiivisen seksuaalikasvatuksen lisäämistä kouluihin ja eri ammattiryhmille.

Itse jaksan oman turva- ja tukiverkon tuella, sillä en suostu olemaan enää äänetön ja näkymätön. Haluan olla vaikuttamassa muutokseen. Välillä pidän kuitenkin esimerkiksi sometaukoa – aktivismi ja vähemmistöstressi uuvuttavat ellei itsestä ja omasta hyvinvoinnista pidä huolta.

Kiitos juuri sinulle, joka tätä luet ja toimit vähemmistöjen hyväksi joko arjessa tukien tai näkyvästi ääntä pitäen. Ei ole yhtä oikeaa tapaa olla tukena – kaikki tukea osoittavat teot, sanat ja eleet ovat merkityksellisiä❤️.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s