Muunsukupuolisuudelle ei ole mitään muottia

Minulla meni 40 vuotta ennen kuin löysin sanat omalle sukupuolelleni, jonka olin jo ihan lapsesta asti tunnistanut erilaiseksi kuin ympäröivä binäärinen sukupuolijako on. On ollut vaikea ilmaista itseään, koska muunsukupuolisuutta ei missään länsimaisissa yhteiskunnan rakenteissa ole ollut olemassa. Kun lopulta löysin sanat sukupuolelleni, auttoi se sisäisesti jäsentämään ja ymmärtämään kuka olen.

Suhteessa yhteiskuntaan olen kuitenkin yhä näkymätön. Ihmiset ja instituutiot sukupuolittavat minut ulkonäköni ja nimeni perustella naiseksi binäärisen jaon mukaan. Yhteiskunnassamme sukupuoli ja seksuaali-identiteetti yhä määritellään ulkonäön ja ilmaisun perusteella, vaikka ne eivät oikeasti määritä kumpaakaan.

Jos palvelurakenteet ja kuluttajatuotteet eivät olisi binäärisesti sukupuolittuneita, helpottaisi se ei-binääristen ihmisten arkea ja vähemmistöstressiä.

Sukupuoli ei riipu hiusten pituudesta/muotoilusta tai meikeistä. Ei pidä myöskään pukeutumisen tai vartalon perusteella voi olettaa toisen sukupuolta. Kuitenkin näin suurimmaksi osaksi kohdallani tehdään. Minulla on feminiinisiä, maskuliinisia ja androgyynejä piirteitä – mikään niistä ei kuitenkaan määritä sukupuolta. Kaikilla sukupuolilla on useita eri piirteitä.

Ei ole yhtä muottia olla muunsukupuolinen kuten ei ole yhtä tapaa olla binäärinenkään. Muunsukupuolisuus voi näyttää minunlaiselta tai joltain ihan muulta. 

Tämän hetken lainsäädännössä muunsukupuoliset ovat heikommassa asemassa kuin binääriset transihmiset. Muunsukupuoliset eivät saa samoja hoitoja eivätkä he voi muuttaa juridista sukupuolta vastaamaan sitä, mitä ovat, koska Suomessa ei tunneta kuin kaksi juridista sukupuolta – mies ja nainen.

Olen minä. Olen ihminen. Minulla tulisi olla samanlaiset ihmisoikeudet kuin binäärisillä ihmisilläkin.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s