Muunsukupuolisuus osa 3/3: diagnoosi

F 64.8 tarkoittaa lääketieteessä diagnoosia muu sukupuoli-identiteetin häiriö.

Häiriö. Ikäänkuin kysymys olisi jostain ihmisen ”normaaliuden” lamaannuttavasta häiriötilasta, joka pitää korjata. Muunsukupuolisia koskee useimmiten F 64.8 diagnoosi. Diagnoosi on mahdollista yrittää saada transpolilta, mikäli toivoo esim. hormonihoitoja tai rintakehäkirurgiaa. Transpolille lähete kirjoitetaan perusterveydenhoidosta. Jos ei ole tarve millekään lääketieteelliselle hoidolle, ei diagnoosilla ole merkitystä itsessään.

Sanana häiriödiagnoosi tuntuu loukkaavalta. Ei sukupuoli-identiteetti ole häiriö. Häiriö on tässä binäärisessä yhteiskunnassa ja siinä, että täytyy pyytää psykiatrista diagnoosia päästäkseen transpolille keskustelemaan muunsukupuolisesta identiteetistä. Häiriö on systeemissä, jossa yksilö, joka on koko ikänsä tiennyt, ettei ole nainen eikä mies ei tule virallisesti tunnustetuksi henkilötietojärjestelmässä, mutta sen sijaan terveystietorekisteriin jää diagnoosi muu sukupuoli-identiteetin häiriö.

WHO poisti transihmisten psykiatriseen ICD-tautiluokitukseen kuulumisen vuonna 2019. Uudet ICD 11-luokitukset kuuluvat seksuaaliterveyden alle ja niiden on tarkoitus tulla voimaan vuonna 2022. Tällöin ei enää puhuta häiriöistä vaan sukupuoliristiriidasta.

Uusi määrittely on kehollinen, vaikka osalle sukupuoli-identiteetti ei välttämättä liity kehoon. Tarvitaan lisää lakimuutoksia, henkilökunnan täydennyskoulutusta ja hoitoprosessin inhimillistämistä, jotta kaiken ikäiset ja identiteettiset transihmiset saisivat tarvitsemiaan juridisia, sosiaalisia, psyykkisiä ja fyysisiä toimenpiteitä oman sukupuoli-identiteettinsä tunnustamiseksi.

Suomessa muunsukupuolisten oikeuksia ajavat mm. Seta, Trasek ja Transyhdistys. Muunsukupuolisilla ei ole omaa yhdistystä. Se voi osittain johtua siitä, että Suomi on väkiluvultaan suhteellisen pieni maa, eikä siksi löydy riittävää määrää aktiiveja, jotka eivät jo olisi isompien yhdistysten toiminnassa mukana. Osa syy voi olla myös siinä, että muunsukupuolisia on ylipäätänsä sen verran vähän, että on helpompi ajaa kaikkien sukupuolivähemmistöjen asiaa yhdessä.

Muunsukupuolisten asioita eteenpäin vieviä aktiivit ovat kuitenkin yhdistänyt vapaamuotoisesti voimansa. Mm. Helsinki Priden aikaan on järjestetty yhteisiä kokoontumisia. Lisää tietoa löydät: Ei binäärisiä ääniä / Non binary voices.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s