Vähemmistöstressi

Vähemmistöstressi tarkoittaa kroonista stressitilaa, joka syntyy muun muassa ympäröivän yhteiskunnan sukupuoli- ja hetero-oletuksista, erilaisuuden tunteista, toiseuden kokemuksesta, sosiaalisesta leimautumisesta sekä kiusatuksi tulemisen ja väkivallan kokemuksista. Tällä tarkoitetaan yksilön pitkäaikaista sosiaalista ja sisäistä painetta vähemmistöryhmään kuulumisen takia. Vähemmistöstressi voi vaikuttaa kielteisesti sekä fyysiseen että psyykkiseen terveyteen ja hyvinvointiin. (Lähde: Seta)

Kukaan muu kuin vähemmistöön kuuluva ei voi pohjimmiltaan tietää, miltä vähemmistöstressi tuntuu. Voin yrittää avata asiaa vähän: sydän hakkaa, ahdistaa, sanat tarttuu kurkkuun, itkettää, suututtaa, pelottaa. Lähes joka päivä tulee Suomessakin tilanteita, jotka alleviivaavat sitä, että ei sateenkaari-ihmisenä ole olemassa yhteiskunnan rakenteissa. On näkymätön.

Esimerkiksi:

🏳️‍🌈 Viranomaiset kirjoittavat puolisoksi miehen, jos sanon olevani naimisissa enkä alleviivaa, että naisen kanssa.

🏳️‍🌈 Kun tapaan uuden ihmisen töissä, opinnoissa tai vapaa-ajalla, minulta kysytään miesystävästä / aviomiehestä, ellen ehdi sanoa, että minulla on vaimo ja sateenkaariperhe. 

🏳️‍🌈 Kun kävelemme käsi kädessä, meitä tuijotetaan. Enkä tarkoita sellaista ystävällistä positiivisen uteliasta katsetta, vaan vihamielistä ja joskus aidosti uhkaavaa.

Vähemmistöstressiä voi myös itse lievittää, mutta vastuu rakenteiden muutoksesta on yhteiskunnalla. Kirjoitan aiheesta myöhemmin lisää.

Kun näitä asioita kertyy päivästä, kuukaudesta ja vuodesta toiseen, ei vähemmistöön kuuluva jaksa enää hymyillen sietää homovitsejä ja tahattomia sutkautuksia enemmistön edustajilta. Vaikka heidän asenteensa/sanansa kumpuavat omasta opitusta elämän historiasta, on vastuu silti myös heillä. Vaikka yhteiskuntarakenteet ovat kehittyneet ajankuvan mukaisesti heterocis-normatiivisiksi ilman suoranaista tarkoitusta jättää vähemmistöön kuuluvaa ulkopuolelle, ei se ole syy olla muuttamatta rakenteita inklusiiviseksi.

Ei yksittäisen ammatinharjoittajan tai uuden ihmisen väärin määrittäminen niinkään ole se ahdistusta aiheuttava tekijä, vaan se, että se toistuu yhä uudelleen ja uudelleen vuodesta toiseen. Syrjintä ja häirintä elää siis yhä vahvana sekä yksilöissä, ryhmissä että rakenteissa. Pienin muutos on se, ettei oleta, vaan kysyy aidosti kiinnostuneena ja puuttuu syrjintään / häirintään huomatessaan sitä.

Ole liittolainen ja tuki!

Lue liittolaisuudesta lisää täältä.


One thought on “Vähemmistöstressi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s