Kieli luo todellisuutta. Kun tulee puhutelluksi oikeilla pronomineilla tai sanoilla, tulee näkyväksi.
Trans- ja ei-binääristen ihmisten väärin sukupuolittaminen on minuutta ja ihmisyyttä loukkaavaa. Cisihmisen ei tarvitse juuri koskaan pohtia asiaa, sillä oikein sukupuolittaminen on lähes automaattista.
Suomen kielessä ei ole sukupuolittuneita pronomineja, mutta kielessämme on monia muita sukupuolittuneita ilmaisuja/kulttuurisia tapoja. Näiden suhteen on tärkeää olla inklusiivinen ja sensitiivinen. Suomi on kaksi kielinen maa (ruotsin kieli on sukupuolittunut) ja Suomessa myös puhutaan muita kieliä, joissa pronominit ovat sukupuolittuneet. Lisäksi tarvitsemme oikeita pronomineja tavatessamme muita kieliä puhuvia tai kirjoittaessamme vierailla kielillä.
Somessa on jonkin aikaa näkynyt enemmistöihmisten liittolaisuuden ele – he ovat laittaneet pronomininsa näkyviin. Tapa normalisoi pronominien ilmaisua ja vähentää sukupuolivähemmistöjen vähemmistöstressiä.
Jonkin verran on näkynyt cisihmisten kommentointia tyyliin: miksi heterot lähtevät ”pronominiliikkeeseen” mukaan ja haluavat ilmaista, mistä sukuelimestä pitävät.
Tällaisessa kommentoinnissa on väärää tietoa, jotka on tarpeen korjata:
➡️ Pronominit ja oikein sukupuolittaminen ei liity seksuaali-identiteettiin tai seksuaalisuuteen (hetero, bi, pan, homo, lesbo jne.) vaan sukupuoleen ja sukupuoli-identiteettiin (mies, nainen, transsukupuolinen, muunsukupuolinen jne).
➡️ Sukuelin ei määritä sukupuolta. Pronomineissa ei ole kyse sukuelimistä.
(Sukuelin ei myöskään määritä seksuaali-identiteettiä, mutta ks. edellä: nyt ei ole kysymys seksuaalisuuteen liittyvästä asiasta.)
➡️ Sukupuoli-identiteetti ja seksuaali-identiteetti ovat eri asioita. Cis-, trans-, ei-binääriset ihmiset voivat olla seksuaali-identiteetiltään moninaisia.
➡️ Pronominit liittyvät sukupuolen kielelliseen ilmaisuun!
SUKUPUOLINEUTRAALIUS
🏳️🌈Sukupuolta ja sen erilaisia merkityksiä ei oteta huomioon.
🏳️🌈Sosiaalisessa vuorovaikutuksessa sukupuolineutraalius voi johtaa “sukupuolisokeuteen”. ➡️ Ihmisen sukupuoli ei tule lainkaan nähdyksi tai huomioiduksi.
🏳️🌈Rakenteissa, laeissa ja tiloissa sukupuolineutraalius voi olla hyvä asia. Esim. tasa-arvoinen avioliittolaki on sukupuolineutraali, koska se kohtelee kaikkia samalla tavoin sukupuolesta riippumatta.
SUKUPUOLISENSITIIVISYYS
🏳️🌈 Huomioidaan sukupuoli ja siihen liittyvät normit ja niiden vaikutukset sekä yksilön että yhteiskunnan tasolla.
🏳️🌈Sukupuolisensitiivisyys-termiä käytetään erityisesti varhaiskasvatuksen ja nuorisotyön parissa.
🏳️🌈 Kasvatuksen tavoitteena sukupuolisensitiivisyys tarkoittaa, että kasvatuksella tehdään tilaa jokaiselle lapselle olla omanlaisiaan sukupuolirooleista ja oletuksista vapaita omalla tavoin itsensä määrittäviä lapsia – sukupuolesta riippumatta. Opetuksen parissa myös sana sukupuolitietoisuus käytössä.
SUKUPUOLINORMATIIVISUUS
🏳️🌈 Yhteiskuntamme kirjoittamattomat säännöt: ihmiset ovat naisia tai miehiä ja heidän tulisi käyttäytyä naisille ja miehille tyypillisellä tavalla.
🏳️🌈 Normin mukaan nämä sukupuolet ovat muuttumattomat ja toistensa vastakohdat, ja sukupuoli voidaan määritellä anatomisten ja biologisten piirteiden sekä ulkoisen olemuksen tai itseilmaisun mukaan.