Miksi inklusiivinen ja sensitiivinen kieli on merkityksellistä?

Kieli luo todellisuutta. Kun tulee puhutelluksi oikeilla pronomineilla tai sanoilla, tulee näkyväksi.

Trans- ja ei-binääristen ihmisten väärin sukupuolittaminen on minuutta ja ihmisyyttä loukkaavaa. Cisihmisen ei tarvitse juuri koskaan pohtia asiaa, sillä oikein sukupuolittaminen on lähes automaattista.

Suomen kielessä ei ole sukupuolittuneita pronomineja, mutta kielessämme on monia muita sukupuolittuneita ilmaisuja/kulttuurisia tapoja. Näiden suhteen on tärkeää olla inklusiivinen ja sensitiivinen. Suomi on kaksi kielinen maa (ruotsin kieli on sukupuolittunut) ja Suomessa myös puhutaan muita kieliä, joissa pronominit ovat sukupuolittuneet. Lisäksi tarvitsemme oikeita pronomineja tavatessamme muita kieliä puhuvia tai kirjoittaessamme vierailla kielillä.

Somessa on jonkin aikaa näkynyt enemmistöihmisten liittolaisuuden ele – he ovat laittaneet pronomininsa näkyviin. Tapa normalisoi pronominien ilmaisua ja vähentää sukupuolivähemmistöjen vähemmistöstressiä.

Jonkin verran on näkynyt cisihmisten kommentointia tyyliin: miksi heterot lähtevät ”pronominiliikkeeseen” mukaan ja haluavat ilmaista, mistä sukuelimestä pitävät.

Tällaisessa kommentoinnissa on väärää tietoa, jotka on tarpeen korjata:

➡️ Pronominit ja oikein sukupuolittaminen ei liity seksuaali-identiteettiin tai seksuaalisuuteen (hetero, bi, pan, homo, lesbo jne.) vaan sukupuoleen ja sukupuoli-identiteettiin (mies, nainen, transsukupuolinen, muunsukupuolinen jne).

➡️ Sukuelin ei määritä sukupuolta. Pronomineissa ei ole kyse sukuelimistä.
(Sukuelin ei myöskään määritä seksuaali-identiteettiä, mutta ks. edellä: nyt ei ole kysymys seksuaalisuuteen liittyvästä asiasta.)

➡️ Sukupuoli-identiteetti ja seksuaali-identiteetti ovat eri asioita. Cis-, trans-, ei-binääriset ihmiset voivat olla seksuaali-identiteetiltään moninaisia.

➡️ Pronominit liittyvät sukupuolen kielelliseen ilmaisuun!


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s