Transnäkyvyyden päivä (TDOV) 2021

🏳️‍⚧️Kansainvälistä transsukupuolisuuden näkyvyyden päivää (TDOV) eli lyhyemmin transnäkyvyyden päivää vietetään 31. maaliskuuta.

Lyhenne TDOV tulee sanoista International Transgender Day of Visibility.

Kansainvälistä transnäkyvyyden päivää vietettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2009. Aloitteen tekijänä oli michiganilainen Rachel Crandall. Crandall piti tärkeänä perustaa päivä muistuttamaan transsukupuolisten ja transyhteisön olemassaolosta. Päivä on edelleen ajankohtainen – transihmiset tarvitsevat yhdenvertaista ja tasa-arvoista näkyvyyttä mediassa, yhteiskunnan rakenteissa ja palveluissa. Samalla päivän tavoitteena on lisätä sukupuolivähemmistöjä koskevaa oikeaa tietoa ja tietoisuutta.

🏳️‍⚧️Miksi TDOV on tärkeä ja merkityksellinen?

TDOV on merkityksellinen päivä, jotta muistaisimme, että sukupuolivähemmistöjä ympäri maailman yhä syrjitään, uhkaillaan, pahoinpidellään ja tapetaan. Jotta muistaisimme, että vähemmistöstressi vaikuttaa vähemmistöjen hyvinvointiin. Jotta muistaisimme, että oikean tiedon jakamisella ja inklusiivisella seksuaalikasvatuksella voimme muuttaa yhteiskuntaa yhdenvertaiseksi ja turvalliseksi. 

Valtaa pitävän enemmistön ennakkoluuloiset ja syrjivät asenteet vaikuttavat yhteiskunnan rakenteisiin. Cisnormatiivisuus ja binäärioletus näkyy palveluissa, mediassa, kulttuurissa, lakien säätämisessä jne. – kaikilla yhteiskunnan tasoilla.

Monilla ihmisillä asenteet johtuvat väärästä tiedosta, jota yhä transsukupuolisuudesta levitetään. Vaikka tietoa ja tutkimusta on maailman laajuisesti sukupuolen moninaisuudesta olemassa, monet yhä uskovat esimerkiksi, että sukupuolia on vain kaksi ja että sukupuolen binäärisyys olisi biologinen fakta.

Transsukupuoliset kohtaavat väärän tiedon, syrjivien asenteiden ja väärin sukupuolittamisen vuoksi myös enemmän väkivallan uhkaa kuin cissukupuoliset. Transnaisia sukupuolitetaan yhä jopa viranomaisyhteyksissä miehiksi ja transmiehiä naisiksi. Transnaisia uhkaillaan, pahoinpidellään ja tapetaan väärinsukupuolittamisen vuoksi. Transmiehiä sukupuolitetaan väärin ja uhkaavia tilanteita syntyy esimerkiksi julkisissa vessoissa ja pukuhuoneissa. Transfobia näkyy yhteiskunnan kaikilla alueilla.

Yhä edelleen kuulee sanottavan, että transsukupuolisia ei voi olla paljon, koska ei ole itse tavannut yhtään. Tämä ylläpitää yleistä myyttiä siitä, että transsukupuolisuus olisi jotenkin ulkoapäin havaittavissa. Todellisuudessa suurin osa ihmisistä on tietämättään arjessa kohdannut transihmisiä. Ns. yhteiskunnallinen läpimeno ei kuitenkaan tee kenestäkään ”oikeampaa” transsukupuolista.

On myös tärkeä ymmärtää ja tiedostaa, että ei ole yhtä oikeaa tapaa olla trans. Osa esim. haluaa olla julkisesti transtaustainen ja kertoa olevansa trans. Osa haluaa olla stealth eli elää niin, ettei transtausta tule ilmi. Jokainen transihminen on yksilö kuten cisihmisetkin ovat.

Ei-binäärisyydestä tiedon lisääminen on myös tärkeää. Muunsukupuolisia on vähintään 4 % länsimaisesta väestöstä ja jos mukaan otetaan koko maailman väestö määrä lienee isompi. Silti yhteiskunnan rakenteet ovat edelleen binäärisiä. Binäärioletus ylläpitää ei-binääristen vähemmistöstressiä, joka useimmiten on 24/7 olotila.

🏳️‍⚧️Mistä Suomessa löytää luotettavaa ja tutkittua tietoa transasioista?

Suomessa transsukupuolisuudesta ja ylipäätänsä sukupuolen moninaisuudesta tarjoavat tietoa mm.

Setan Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus

Sateenkaariperheet ry

Trasek ry

Trans ry

Translasten ja -nuorten perheet ry

Ei-binäärisille ihmisille ei Suomessa ole omaa yhdistystä, mutta pieni aktiivien ei-binääristen joukko ylläpitää Non-binary Voices / Ei-binäärisiä ääniä (NBV/EBÄ) ryhmää. NBV/EBÄ -ryhmällä on nettisivujemme lisäksi omat FB-sivut.

🏳️‍⚧️ Aiheeseen liittyviä aiempia postauksiani


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s