Muunsukupuolisena binäärisessä arjessa

Millaista on elää muunsukupuolisena tässä binäärisessä yhteiskunnassa ja arjessa?

Asiasta on mahdotonta kirjoittaa täysin kattavasti, koska me muunsukupuoliset olemme yksilöitä kuten binäärisetkin ihmiset. Koitan avata ei-binäärisyyttä omien kokemusteni kautta. Aiemmissa blogipostauksissani olen kirjoittanut muunsukupuolisuudesta enemmän yleisemmin ja tutkimustiedon valossa.

Itselleni haavoittavinta ja eniten vähemmistöstressiä lisäävää on se, että olen yhteiskunnassamme näkymätön. Jos olet binäärinen cismies tai cisnainen, sinun ei koskaan tarvitse todistaa olemassa oloasi. Olet automaattisesti juridisesti väestörekisterissä olemassa ja sitä kautta kaikissa yhteiskunnan palveluissa ja rakenteissa. Jos olet binäärinen transnainen tai transmies, voit diagnoosin jälkeen saada juridisen sukupuolesi korjattua naiseksi tai mieheksi. Muunsukupuolisena minulla ei nykyisen lainsäädännön vuoksi ole mahdollista juridisesti vahvistaa oikeaa sukupuoltani.

Olen siis rekistereissä, palvelujärjestelmissä, asiakasohjelmissa, teksteissä, lomakkeissa, kirjeissä, virallisissa maksukorteissa ym. merkitty naiseksi. Näin on, vaikka en ole nainen. Joudun siis elämään ulkopuolelta määritellyssä sukupuolessa vastoin tahtoani. Jos olet cisnainen tai cismies, kuvittele, että sinut olisikin määritelty toiseen viralliseen juridiseen sukupuoleen, etkä voisi sitä muuttaa vaikka tahtoisitkin.

Yleinen asenneilmapiiri vähättelee asiaa esim. näin: ”sehän on vain merkintä”, ”ei se määritä sinua ihmisenä”, ”eihän sinun tarvitse asettua johonkin normiin tai muottiin”.  Ei kysymys ole vain merkinnästä. Kysymys on minun olemassaolostani ja elämästäni. Kaikki esimerkkikommentit ja lukuisat muut vastaavat, joita olen kuullut ennen avoimmuuttani muunsukupuolisuudestani vaikuttivat niin, että olen pelkännyt kertoa, että en ole nainen. Sen sijaan olen yrittänyt sopeutua naisen muottiin. Tultuani kaapista lesbona korostin feminiinisyyttäni, jotta en ”paljastuisi” muunsukupuoliseksi ja tulisi vähemmistönkin sisällä syrjityksi.

Mikä kertomisessa sitten pelotti? Eniten pelotti se, että kerrottuani muunsukupuolisuudestani kuulisin kommentteja myös suoraan itseeni kohdistuen. Pelkoni oli oikea. Kuulen niitä viikottain – välillä päivittäin. Se on satuttavaa.

Kaikki ”naiset ja herrat”-juhlapuheet,  vaatteet, vessat, tavarat, palvelut, onnittelut, ryhmäytymiset, yleiset kahvikeskustelut jne. alleviivaavat sitä, että en ole olemassa. Olen näkymätön. Kun siihen lisää edellä mainitut viralliset tahot, tuntuu välillä, että ei ole voimia toimia ja sanoa, että ”hei, on myös meitä muita”.

Tarvitsemme vähemmistöstressin vähentämiseksi enemmistöön kuuluvien aktiivisia toimia ja tukea nykyisen translain valmistelun edetessä. Suomeen olisi tärkeä saada kolmas juridinen sukupuoli. Miksi? Siksi, koska olemme olemassa. Meitä on vähintään 4 % länsimaisista ihmisistä. Jos mietit, että määrä on vähäinen, niin se tarkoittaa tällä hetkellä yli 220 000 suomalaista. Joidenkin tutkimusten mukaan määrä voi olla 10 % ihmisistä.

Olipa määrä minkä verran tahansa – olemme aina olleet olemassa ja tulemme aina olemaan. Yhteiskuntarakenteiden ja palveluiden muuttaminen ei-binääriseksi ei  helpota ainoastaan muunsukupuolisten ja muiden ei-binääristen elämää ja hyvinvointia. Se tukee ihan kaikkia, sillä ahtaat sukupuolinormit aiheuttavat ahdistusta ja syrjintää myös cissukupuolisille. Muunmuassa sanonnat kuten ”pojat on poikia” ja ”älä heitä kuin tyttö” sekä harrastusten, vaatteiden, tavaroiden jakaminen nais-/miesjaolla kaventavat sukupuolen ilmaisua ja vahvistavat ”oikeita patriarkaalisia sukupuolirooleja”. Todellisuudessa jokaisella tulisi olla oikeus ilmaista omaa sukupuoltaan sillä tavalla kuin haluaa. Ei ole olemassa mitään ”oikeaa” sukupuolinormia tai -roolia.

Kolmas juridinen sukupuoli mahdollistaisi ei-binäärisille ihmisille näkyväksi tulemisen  eikä olisi keneltäkään pois. Sen sijaan tuo pieni merkintä virallisissa dokumenteissa  merkitsisi meille ei-binäärisille yhdenvertaisia ihmisoikeuksia – olemassa olomme tunnustamista.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s