Seksuaalikasvatus kouluissa ja opinnoissa

Yle kioskin artikkeli instagramissa seksuaalikasvatuksen vähäisyydestä ja hetero-cisnormatiivisuudesta ei yllätä, mutta surettaa.

Erityisesti sateenkaarilapset ja -nuoret tarvitsevat moninaisuutta käsittelevää seksuaalikasvatusta, sillä yhteiskunnan ja opetuksen heteronormatiivisuuden vuoksi heillä on vain vähän samaistumisen kohteita.

Miten voi kysyä asioista, joille ei tiedä edes nimiä tai joita ei ole oppikirjoissa nähnyt tai joista ei oppitunneilla ole kuullut?

Puutteellinen seksuaalikasvatus asettaa siis sateenkaarinuoret entistäkin haavoittuvaisempaan asemaan.

Huolestuttavaa on, että 25 % 15-17 nuorista kertoi, ettei sateenkaariasioita ole käsitelty lainkaan koulussa (EU:n ihmisoikeustuomioistuimen kysely 2020). Tämä on käsittämätöntä, sillä peruskoulun opetussuunnitelmissa on vuodesta 2014 asti vaadittu, että opetus lisää tietoa ja ymmärrystä sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta. Lisäksi opetuksen tulee purkaa sukupuolinormeja ja olla sukupuolisensitiivistä ja -tietoista.

Kysymys ei voi olla tiedon puutteesta: tietoa kyllä on saatavilla Setan, Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen ja transjärjestöjen, esim. Trasek ja Transyhdistys, sivuilla. Nämä tahot sekä useat yksityisyrittäjät myös kouluttavat ammattilaisia. Lisäksi erityisesti viime vuosina useita seksuaalikasvatuksen kattavia perusteoksia.

Tämä kaikki kirjoittamani koskee pitkälti myös aikuisopintoja. Sateenkaariasioita ja esim. kehojen moninaisuutta käsitellään hyvin vähän sosiaali-, terveys-, kasvatus- ja opetusalan opinnoissa. Suurin osa ammattilaisista haluaisi toteuttaa inklusiivista seksuaalikasvatusta, mutta heillä ei ole siihen opintoja eikä työkaluja.

Koulut saavat varsin vapaasti valita oppiaineistonsa. Vaatikaa siis muutosta materiaaleihin. Vaatikaa myös koulutusta. Kustantajat ottakaa ennakoivasti huomioon moninaisuus ja konsultoikaa asiantuntijoita.

Seksuaalikasvatus ei tietenkään ole vain koulun vastuulla. Mutta peruskoulun aikana käydään läpi niin monessa aiheessa sateenkaarilapsia, -nuoria, -aikuisia, -pareja ja -perheitä koskevia asioita, että koulu on keskeisessä asemassa oikean ja moninaisuuden huomioivan tiedon opettamisessa.

Tarjoan myös itse sekä koulutusta että workshopeja sateenkaari- ja seksuaalikasvatusteemoista.
Ota rohkeasti yhteyttä: anna.annart@gmail.com

(Artikkelikuva: AnnArt, paitsi puhekuplataustat freepik.com)


One thought on “Seksuaalikasvatus kouluissa ja opinnoissa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s