Muunsukupuolisuus osa 1/3: yleistä

Muunsukupuolisuus tarkoittaa sukupuoli-identiteettiä, joka ei ole yksiselitteisesti miehen tai naisen identiteetti. Se voi olla näiden yhdistelmä tai jotain aivan muuta. Monille muunsukupuolisuus on henkilökohtainen, omaa sukupuolta ilmaiseva käsite. Länsimaisten tutkimusten mukaan noin 4 % ihmisistä on muunsukupuolisia.

Aiemmin suomen kielessä on käytetty käsitettä transgender puhuttaessa muunsukupuolisuudesta. Osalle transgender kuvaa edelleenkin parhaiten omaa sukupuolta. Englannin kielessä transgender -termiä käytetään kattokäsitteenä tarkoittamaan kaikkia transihmisiä.

Muunsukupuolisuus ei ole pääteltävissä ihmisen kehon ominaisuuksista, muusta ulkonäöstä tai sukupuolen ilmaisusta. Joillakin muunsukupuolisilla on voimakas sukupuoliristiriita, ja siksi he tarvitsevat sukupuolen korjaushoitoja – toiset taas eivät. Hoitoja tarvitseva henkilö ei ole sen enempää muunsukupuolinen kuin hoitoja tarvitsematon. Muunsukupuolisuus on itsemäärittelyasia.

Muunsukupuolisen henkilön sukupuoli-identiteetti voi olla sekoitus maskuliinisuutta, feminiinisyyttä, näiden välimuoto tai ihan jotain muuta. Muunsukupuolisen sukupuoli-identiteetti voi myös olla vaihteleva ja/tai liukuva. Englannin kielessä liukumisesta käytetään usein käsitettä gender fluid. Muunsukupuolisella voi olla myös kokemus useista sukupuolista rinnakkain. Jotkut kutsuvat itseään kaksisukupuolisiksi, jotkut monisukupuolisiksi. Osa taas kuvaa itseään sukupuolettomiksi tai neutreiksi, agendereiksi, queereiksi tai sanoutuu irti koko sukupuolijaottelusta-/identiteetistä.

Tällä hetkellä kolmas juridinen sukupuoli on käytössä ainakin Australiassa, Intiassa, Kanadassa, Nepalissa, Pakistanissa, Saksassa, Uudessa-Seelannissa. Tämä tarkoittaa, että väestöjärjestelmään on mahdollista merkitä naisen ja miehen lisäksi kolmas – kuten muu tai X.

On tärkeää, että kukaan ulkopuolinen ei tee oletuksia toisen yksilön sukupuolesta, minkään ulkoisen asian perusteella. Suomen kielessä ei ole käytössä sukupuolittuneita pronomineja, mutta muilla kielillä on tärkeä kysyä, mitä pronominia henkilö haluaa käytettävän. Suomen kielessäkin on tärkeää kysyä, miten toinen haluaa hänestä puhuttavan.

Muunsukupuolisuutta kuvaa sateenkaarilippu on väreissä keltainen, valkoinen, violetti ja musta.

Lähde: Seta / SMOK


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s